مهندس المیرا امانی، دبیر کمیته فنی انجمن صنفی صنایع فرآوردهای گوشتی ایران تشریح کرد:
حمایت از تولید با واقعیسازی ویژگیهای بافتشناسی سوسیس و کالباس
دبیر کمیته فنی انجمن صنفی صنایع فرآوردهای گوشتی ایران، حمایت از تولید و رفع چالشها و موانع تولید از طریق واقعیسازی ویژگیهای بافتشناسی سوسیس و کالباس و اصلاح استاندارد ملی شماره 2303 – سوسیس و کالباس درخصوص تعداد لامهای مجاز بافتهای استخوان و غضروف را از دستاوردهای طرح پژوهشی انجام شده در این تشکل اعلام کرد.
به گزارش روابط عمومی انجمن صنایع فرآوردههای گوشتی ایران، مهندس المیرا امانی، دبیر کمیته فنی انجمن صنفی صنایع فرآوردهای گوشتی ایران به تشریح گزارش اقدامات کمیته فنی این انجمن پرداخت و گفت: یکی از اقدامات کمیته فنی انجمن از سال 1402 پیشنهاد انعقاد قرارداد طرح پژوهشی مشترک با پژوهشکده صنایع غذایی و کشاورزی پژوهشگاه استاندارد با عنوان بررسی امکان وجود بافتهای استخوان و غضروف در سوسیس و کالباس فاقد خمیر گوشت است.
وی در ادامه افزود: یکی از چالشهای صنعت فرآوردههای گوشتی، غیرمجاز بودن وجود غضروف و استخوان در این فرآوردهها در مقیاس میکروسکوپی و سلولی است؛ درصورتی که در سرشت گوشت، استخوان و غضروف وجود دارد.
امانی تصریح کرد: همچنین باتوجه به مغایرت در تعاریف گوشت در استاندارد شماره 2303 (سوسیس و کالباس ویژگیها و روشهای آزمون) با دو استاندارد شماره 3228 (گوشت قرمز - ویژگیها و روشهای آزمون) و استاندارد 6103 (شناسایی بافتهای حیوانی غیر مجاز به روش بافت شناختی)، برای رفع این چالش و نیاز صنعت، موضوع در یک جلسه کارشناسی، با حضور اعضای کمیته فنی انجمن و طرفهای ذینفع و مراجع قانونی و حین بازدید از یک واحد تولیدی بررسی شد.
وی با بیان اینکه در این بازدید، گوشت مورد مصرف اعم از منجمد و لاشه از نظر ظاهری بررسی شد، گفت: همچنین در این بازدید، فرآیند قصابی مورد ارزیابی قرار گرفت. علاوه بر این، چند نمونه از گوشت مورد مصرف و همچنین نمونه آزمایشی تهیه شده از گوشت برای بررسی بافت شناسی به 3 آزمایشگاه همکار ارسال شد.
دبیر کمیته فنی انجمن صنفی صنایع فرآوردهای گوشتی ایران به نتایج این بررسی، اشاره و عنوان کرد: نتایج این بررسی نشان داد که احتمال وجود غضروف و استخوان در گوشت مورد مصرف در صنعت وجود دارد.
امانی، تصمیم نهایی را انجام یک طرح پژوهشی به منظور بررسی دقیق و جامع این موضوع اعلام کرد و اظهار داشت: در طرح پژوهشی مشترک با پژوهشکده صنایع غذایی و کشاورزی پژوهشگاه استاندارد، 70 نمونه سوسیس و کالباس با درصدهای گوشت متفاوت (مطابق با استاندارد 2303 ) در 13 واحد تولیدی در سطح کشور با حضور کارشناسان سازمان ملی استاندارد، سازمان غذا و دارو و نمایندگان کمیته فنی انجمن صنایع فرآوردههای گوشتی ایران مطابق اصول صحیح و رایج فرآیند تولید، به تولید رسید. در ادامه نمونهها به آزمایشگاه معاونت غذا و داروی علوم پزشکی کرمانشاه جهت آزمون بافت شناسی و تهیه لامها ارسال شد.
وی با اشاره به اینکه نتایج مشاهده و تفسیر لامها در آزمایشگاه غذا و دارو، گردآوری و توسط تیم کارشناسی بررسی شد، گفت: در پایان طرح پس از دریافت نتایح و جمعآوری و آزمون 70 نمونه مختلف و بررسی بیش از 2 هزار و 520 لام تهیه شده برای این نمونهها و با توجه به بازدیدهای میدانی انجام شده از واحدهای تولیدی و نتایج آزمون بافت شناسی نمونههای طرح تحقیقاتی تائید شد که در یک فرآیند معمول و با رعایت اصول صحیح تولید (GMP)، وجود بافت غضروف و استخوان در سوسیس و کالباس اجتنابناپذیر است.
امانی در ادامه اضافه کرد: به استناد نتایج بهدست آمده و تفسیر آماری آن اصلاحاتی در مورد حدود مجاز بافتهای غیرمجاز در استاندارد شماره 2303 ارایه شد که در مورد بافت استخوان، حداکثر مجاز 4 لام در نمونههای بدون خمیر مرغ و در مورد بافت غضروف، حداکثر مجاز 5 لام در نمونههای بدون خمیر مرغ، از جمله این اصلاحات است.
دبیر کمیته فنی انجمن صنفی صنایع فرآوردهای گوشتی ایران در پایان به دستاوردهای این طرح پژوهشی، اشاره کرد و گفت: حمایت از تولید و رفع چالشها و موانع تولید از طریق واقعیسازی ویژگیهای بافتشناسی سوسیس و کالباس و اصلاح استاندارد ملی شماره 2303 -سوسیس و کالباس درخصوص تعداد لامهای مجاز بافتهای استخوان و غضروف، جزو دستاوردهای این طرح بهشمار میآید.